Jumatate din primul bailout, cel din 2010 si care a valorat 209 miliarde de euro, a fost folosit pentru a acoperi imprumuturile si dobanzile ajunse la scadenta. Cu 60 de miliarde de euro s-au achitat imprumuturile scadente din perioada 2010 - 2012 iar cu 40 de miliarde de euro s-au platit dobanzile acestor imprumuturi scadente. Alti 48 de miliarde de euro au fost folositi pentru a recapitaliza sistemul bancar, scrie EuroPolitics.ro

Tragedia Greaca. Asa a simbolizat lumea economica ce se intampla la portile Atenei. Foarte poetic, dar, in realitate, datoria publica a Greciei a ajuns la 160%, somajul se apropie de 28% iar statul alearga intr-o cursa contracronometru in care implementeaza masuri de austeritate si vizeaza privatizarea companiilor de stat.

Dar unde s-au dus banii primiti de greci din primul bailout?
Jumatate din primul bailout, cel din 2010 si care a valorat 209 miliarde de euro, a fost folosit pentru a acoperi imprumuturile si dobanzile ajunse la scadenta. Cu 60 de miliarde de euro s-au achitat imprumuturile scadente din perioada 2010 – 2012 iar cu 40 de miliarde de euro s-au platit dobanzile acestor imprumuturi scadente, scrie europolitics.ro

Alti 48 de miliarde de euro au fost folositi pentru a recapitaliza sistemul bancar. Detinatorii de titluri de stat grecesti care au participat la restructurarea datoriei din 2012 au primit compensatii in valoare de 35 de miliarde de euro.

Rascumpararea de obligatiuni care a avut loc tot in cursul anului 2012 a avut nevoie de alti 11 miliarde de euro iar 15 miliarde de euro au fost distribuiti la bugetul de stat pentru a acoperi diverse nevoi bugetare.

Unde se vor duce banii primiti de greci, pana acum, din al doilea bailout?
In baza celui de-al doilea ajutor financiar, care valoreaza 173 de miliarde de euro si care se intinde pe patru ani, Grecia va primi de la Troica 5,8 miliarde de euro, FMI aprobandu-si partea de 1,7 miliarde de euro. 2 miliarde, insa, din acest imprumut, se vor intoarce la tarile creditoare in luna august. Practic, banii salvatori sunt primiti pentru a-i plati la loc pe investitori cu tot dobanda si oferindu-le profituri mari. Mai era nevoie de aprobarea Parlamentului Germaniei pentru a se debloca si restul de 4 miliarde de euro, aprobare care a venit in cursul zilei de ieri, din partea Comisiei Bugetare.

“Tinand cont de poticnelile intampinate in reforma administrativa, eforturile ar trebui sa se concentreze pe concedierea personalului necalificat”, a spus Lagarde, care a anuntat si ca FMI-ul va face plata nu mai devreme de 31 iulie.

Valoarea nominala a titlurilor de stat grecesti este de 1,9 miliarde de euro, in timp ce dobanda acestora ajunge la 76 milioane de euro. Bancile Centrale din zona euro detin titluri de stat in valoare de 268 de milioane de euro iar dobanda la aceste titluri este de 10,7 milioane de euro.

In timp ce Troica a acceptat ca Grecia sa le impuna investitorilor privati pierderi de 74%, nu va permite insa si restructurarea acestor obligatiuni si care poarta o dobanda de 4%, bani care vor fi acoperiti de contribuabilii greci din reducerile salariale si majorarile de taxe si impozite.

Previziunile sunt sumbre pentru Grecia. In iulie 2014 se va trezi cu un deficit de finantare de 4 miliarde de euro si care se va mari pana in 2016 in urma ajustarilor fiscale.